Într-o atmosferă de sărbătoare naţională, elevii Şcolii Gimnaziale Constantin Brâncoveanu,pregătiţi de doamnele profesoare de limba şi literatura română, Carmen Moldoveanu şi Ana -Maria Dinu ,au celebrat împlinirea a 169 de ani de ani de la naşterea celui mai deplin om al culturii române, Mihai Eminescu, dar şi Ziua Culturii Naţionale, care nu este constrânsă de graniţe fizice sau temporale.

     La activitatea mai sus menţionată au participat doamna director, profesor Mariana Blebea, domnii profesori din componenţa comisiei Consiliere şi orientare, iar elevii implicaţi au făcut parte din toate clasele nivelului gimnazial.

Programul a început cu un buchet de informaţii despre viaţa celebrului scriitor, precizate de doamna profesor Carmen Moldoveanu.

Copiii au fost poftiţi apoi la o incursiune video în casa memorială din Ipoteşti, au recitat poezii şi au interpretat alte opere lirice mai puţin ştiute din volume de poezii ale ,,geniului eminescian”, aşa cum îl numeşte Emil Cioran.

De asemenea, elevii au citit aprecieri critice ale altor scriitori asupra creaţiei de geniu. Aceştia au fost implicaţi şi într-o activitate interactivă, ,,Turnul Galeriei”, care a constat în realizarea unor desene inspirate de vasta operă a scriitorului, fiind apoi solicitaţi să presupună sursa inspiraţională.

Despre Ziua Culturii Naţionale, aceştia au aflat că un proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor la 16 noiembrie 2010, subliniindu-se faptul că ,,această zi va fi, în viziunea noastră, una în care nu numai celebrăm un mare creator, dar este şi moment de reflecţie asupra culturii române, dar şi un răsunet al proiectelor culturale de interes naţional”, spune Mircea Diaconu.

În finalul activităţii, doamna profesor Carmen Moldoveanu a recitat în limba rusă poezii din repertoriul lui Eminescu, iar elevii au încercat să dezlege titlurile acestora.