In fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet român,venerat de atatea generatii de-a lungul timpului. Tudor Vianu afirma :“A vorbi de poet este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta…Nu poate sa ajunga vorba pậna la el,fara sa-i supere tacerea.Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene,din departare delicata lui singurateca slava.[…]“.

Mihai Eminescu este in literatura romana creator al unei opere ce strabate timpul, traind intr-o perpetua actualitate. Poetul “nepereche”, cum avea sa-l numeasca G.Calinescu, reprezinta in literatura noastra un dublu reper de valoare luata in absolut, inscriindu-se in contextul literaturii universale, alaturi de Dante, Hugo, Goethe,cum aprecia Tudor Vianu si de specific national, drept ipostaza unica a sufletului romanesc in concertul poetic al lumii.

Amul acesta, elevii scolii noastre au avut bucuria de a desfasura activitatea dedicata acestei zile intr-un cadru festiv, la Biblioteca Judeteana Calarasi. Insotiti de cadre didactice, directorul institutiei, prof. Blebea Mariana si prof. Moldoveanu Carmen si indrumati de prof. Diaconita Elena, prof.Birneata Lavinia si prof. Necula Andreea, copiii au prezentat un program artistic ce a cuprins un recital de poezie in limbile romana, franceza, engleza, germana si cantece pe versurile marelui poet.

De asemenea, inspirati de vasta opera eminesciana, elevii scolii noastre au pus pe panza perceptiile personale izvorate din lectura marelui poet.

                            Multumita bunavointei doamnelor bibliotecare, elevii scolii noastre au facut cunostinta cu noul sediu al bibliotecii, fiindu-le prezentate biblioteca si dotarile acesteia de care se vor bucura de cate ori vor avea nevoie. Copiii au pasit cu multa curiozitate printre rafturile cu carti , au pus intrebari si au promis incantati ca vor reveni, printre ei fiind si cititori pasionati, prieteni ai lecturii.

Astazi, 28 nov.2019, elevii  Școlii  Gimnaziale” Constantin Brancoveanu”, Calarasi au participat la activitatea intitulata “A venit, a venit toamna !” alaturi de cadrele didactice din cadrul Comisiei Metodice Limba si Comunicare.

 În aceasta  activitate, au fost implicați elevii claselor V - VIII, coordonati  de prof. Moldoveanu Carmen, prof. Diaconita Elena, prof. Barneata Lavinia si prof. Radu Constantin.

Toamna este anotimpul multor schimbări în natură, dar și în viața copiilor care pășesc pentru prima dată pragul școlii. A fost o ocazie buna pentru noi de a ne cunoaște mai bine, dar și pentru a demonstra, încă de la început, că va fi un an rodnic cu multe proiecte și rezultate pe măsură.

Anotimpul toamna, prin schimbările variate şi ritmice ale naturii, cât şi prin bogăţia de elemente specifice activităţii umane, asigură cadrul propice de stimulare a curiozităţii copiilor, de incitare la explorare şi exersare.

Cu acest prilej, copiii au recitat poezii indragite de ei cu tema “toamna”, atat in limba romana, cat si in limba engleza, au prezentat propriile creatii literare si plastice (poezii, compuneri, desene, tablouri, colaje), au interpretat cantece si s-au bucurat de bogatiile toamnei, pe care le-au prezentat sub forma unor aranjamente florale, cosulete cu fructe si legume etc.

         Într-o atmosferă de sărbătoare naţională, elevii Şcolii Gimnaziale Constantin Brâncoveanu,pregătiţi de doamnele profesoare de limba şi literatura română, Carmen Moldoveanu şi Ana -Maria Dinu ,au celebrat împlinirea a 169 de ani de ani de la naşterea celui mai deplin om al culturii române, Mihai Eminescu, dar şi Ziua Culturii Naţionale, care nu este constrânsă de graniţe fizice sau temporale.

     La activitatea mai sus menţionată au participat doamna director, profesor Mariana Blebea, domnii profesori din componenţa comisiei Consiliere şi orientare, iar elevii implicaţi au făcut parte din toate clasele nivelului gimnazial.

Programul a început cu un buchet de informaţii despre viaţa celebrului scriitor, precizate de doamna profesor Carmen Moldoveanu.

Copiii au fost poftiţi apoi la o incursiune video în casa memorială din Ipoteşti, au recitat poezii şi au interpretat alte opere lirice mai puţin ştiute din volume de poezii ale ,,geniului eminescian”, aşa cum îl numeşte Emil Cioran.

De asemenea, elevii au citit aprecieri critice ale altor scriitori asupra creaţiei de geniu. Aceştia au fost implicaţi şi într-o activitate interactivă, ,,Turnul Galeriei”, care a constat în realizarea unor desene inspirate de vasta operă a scriitorului, fiind apoi solicitaţi să presupună sursa inspiraţională.

Despre Ziua Culturii Naţionale, aceştia au aflat că un proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor la 16 noiembrie 2010, subliniindu-se faptul că ,,această zi va fi, în viziunea noastră, una în care nu numai celebrăm un mare creator, dar este şi moment de reflecţie asupra culturii române, dar şi un răsunet al proiectelor culturale de interes naţional”, spune Mircea Diaconu.

În finalul activităţii, doamna profesor Carmen Moldoveanu a recitat în limba rusă poezii din repertoriul lui Eminescu, iar elevii au încercat să dezlege titlurile acestora.

In fiecare an, la data de 26 septembrie, se celebrează ziua europeană a limbilor si se sărbătorește în toate statele membre ale Consiliului Europei.

Cu acest prilej, sunt promovate multilingvismul și diversitatea culturală de pe bătrânul continent.La inițiativa Uniunii Europene și a Consiliului Europei, cetățenii europeni sunt invitați să învețe cât mai multe limbi la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara acesteia.

În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, iar tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Cu aceasta ocazie, elevii scolii noastre, coordonati  de cadrele didactice din cadrul Comisiei Limba si comunicare , prof. Moldoveanu Carmen, prof. Diaconita Elena, prof. Birneata Lavinia si prof. Necula Andreea,au recitat versuri in limba romana, engleza, franceza, spaniola, italiana si germana, au cantat si au constientizat faptul ca  invatarea unei limbi straine este o necesitate si nu un moft.

 

 Vineri, 26 ianuarie 2018, a avut loc a treia  întâlnire în cadrul proiectului ”Împreună pentru educație!”, organizată de doamna prof.înv.primar Mitran Lorena și prof.Dinu Ana-Maria. 
     Tema întâlnirii, " Autoritate și indulgență.Pedeapsă și recompensă" a fost pe placul părinților care si-au manifestat atenția pentru subiectele pe care doamna prof.Mitran Lorena le-a pus în discuție .
    Au participat părinți ai elevilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. 
S-a discutat despre modul în care părinții își pedepsesc nefast copiii, dar și despre beneficiile recompenselor în momente cheie, subliniindu- se,în egală măsură, necesitatea autorității echilibrate, dar și a indulgenței ponderate. 
    În urma celor discutate s-a ajuns la concluzia că autoritatea și indulgența, pedeapsa și recompensa sunt prolific în educația inefabilă a unui copil, însă concentrația acestora este definitivă, astfel încât, daca nu se cunoaște limita acestora , se poate ajunge la pierderea frâielor unei bune educații, rezultatul fiind un copil introvertit, depresiv, daca părinții au fost deosebit de agresivi sau de cealaltă parte, un copil libertin, inadaptat și nestatornic , în cazul în care acesta a fost crescut cu mare indulgență. 
    Este necesară găsirea unui echilibru perfect între acestea, si reteta perfectă va conduce spre SUCCES!